Kost- og måltidspolitik

Måltidspolitik i vuggestuen Mariehøj

 

I Mariehøj er måltidet et særligt vigtigt læringsrum og  en stor del af vores daglige pædagogiske praksis, der gemmer på et væld af muligheder for udvikling og læring.

Det er vigtigt, at vi skaber rare og trygge rammer omkring måltidet, for at give børnene et sundt og meningsgivende forhold til mad.

Vores måltidspolitik er opdelt i temaerne fra ”Den styrkede pædagogiske læreplan”, og er skrevet i punktform for at holde den forståelig og konkret for alle.

Måltidet og samværet deri er ”flydende”, hvori der sker et løbende overlap mellem læreplanstemaerne, - præcist, som det bør være.


Alsidig personlig udvikling:

  • 1 barn er dagens hjælper, og henter sammen med en voksen madvognen i køkkenet
  • Børnene henter selv deres hagesmæk
  • Der skal være børneservice til alle børn
  • Børnene øser selv mad op
  • Børnene rydder selv deres service af bordet, og ligger hagesmæk til vask

Social udvikling:

  • Vi hjælpes ad med at dele service ud til hinanden ved bordet
  • Vi giver skålen/fadet videre til sidekammeraten
  • Vi øver og italesætter at vente på tur

Kommunikation og sprog:

  • Vi taler sammen ved bordet
  • Vi sætter ord på dagens mad, eks. Farver, ingredienser osv.
  • Vi sætter ord på vores og børnenes handlinger, eks. ”du hælder vand op i glasset”
  • Vi skaber meningsgivende dialog ved bordet, eks. ”hvad har vi lavet i formiddags?”

Krop, sanser og bevægelse:

  • Børnene kravler selv op på deres plads
  • Hagesmække skal gerne under bordet, - bevægelsesfrihed
  • Børnene må gerne sanse og undersøge maden (også med fingrene)
  • Vi motivere til at bruge bestik og er rollemodeller, - finmotorik
  • Vi motiverer til at smage på maden og dennes forskelligheder, ved at stille os nysgerrige og undersøgende sammen med børnene - ingen tvang

Natur, udeliv og science:

  • Vi starter undersøgende dialog om madens konsistens, temperatur, farver etc.
  • Vi deler viden om madens oprindelse, eks. ”hvor kommer tomaterne fra?”

Kultur, æstetik og fællesskaber:

  • Køkkenet laver mad efter traditioner (jul, påske), og laver mad efter årstiderne og bruger årstidernes råvarer
  • Der laves indbydende fade, og maden serveres i opdelte skåle
  • Mad i farver, og synlig mad
  • Faste spise pladser ved frokost


Kostpolitik


Kostpolitikken i Vuggestuen Mariehøj, tager udgangspunkt i Fødevarestyrrelsens anbefalinger til børn under 3 år. 

I vores køkken bliver alt mad, lavet fra bunden og vi bruger så vidt muligt danske og økologiske vare.

Vi er meget bevidste omkring at begrænse mængden af tilsat salt og sukker, dog bruges disse som krydderi.

Ligeledes bliver der også bagt kager, men kun ved særlige festelige lejligheder, så som Bedsteforældredag, Sommerfest og lignede.

Til alle måltider tilbydes der vand, men derudover tilbydes der også letmælk til morgenmad og eftermiddagsmad.

Til børn under 1 år tilbydes der vand eller modermælkserstatning.

Som udgangspunkt bliver der tilbudt det samme mad til alle børn, men der kan dog være børn, der af religiøse årsager eller allergener, ikke kan spise det der serveres. I disse tilfælde vil vi tilbyde et tilsvarende alternativ. –Mariehøj vuggestue læner sig op af sundhedsstyrelsens anbefalinger og tilbyder derfor ikke vegansk kost til småbørn.

I Mariehøj bliver der tilbudt mad 5 gange om dagen;

Morgenmad kl. 6.30-7.30 Havregrød

Formiddagsmad kl. 9.00 Brød og Frugt

Frokost kl 10.50 (se nedenfor)

Eftermiddagsmad kl.14.00 Hjemmebagt brød og Frugt

Sen eftermiddagsmad kl 16.00 Brød

Det tilstræbes at børnene I løbet af en uge, får; 1 dag med suppe, 1 dag med grød, 1 dag med fisk, 1 dag med kød og 1 dag med rugbrød.
Derudover tilstræbes det at retterne og de dertilhørende ingredienser følger årstiderne.

 

Madplanen lægges hver uge på Family


Frugtordning

I Mariehøj medbringer alle børn, hver mandag, 5 stykker frisk frugt eller grønt, som ugen igennem anrettes og serveres for børnene til formiddags- og eftermiddagsmad. 

Har i forældre frugttræer eller andre afgrøder i overflod, modtager vi meget gerne donationer til børnenes daglige forbrug, frugtgrød, smoothies mm.