Måltidspolitik i vuggestuen Mariehøj
I Mariehøj er måltidet et særligt vigtigt læringsrum og en stor del af vores daglige pædagogiske praksis, der gemmer på et væld af muligheder for udvikling og læring.
Det er vigtigt, at vi skaber rare og trygge rammer omkring måltidet, for at give børnene et sundt og meningsgivende forhold til mad.
Vores måltidspolitik er opdelt i temaerne fra ”Den styrkede pædagogiske læreplan”, og er skrevet i punktform for at holde den forståelig og konkret for alle.
Måltidet og samværet deri er ”flydende”, hvori der sker et løbende overlap mellem læreplanstemaerne, - præcist, som det bør være.
Alsidig personlig udvikling:
Social udvikling:
Kommunikation og sprog:
Krop, sanser og bevægelse:
Natur, udeliv og science:
Kultur, æstetik og fællesskaber:
Kostpolitik
Kostpolitikken i Vuggestuen Mariehøj, tager udgangspunkt i Fødevarestyrrelsens anbefalinger til børn under 3 år.
I vores køkken bliver alt mad, lavet fra bunden og vi bruger så vidt muligt danske og økologiske vare.
Vi er meget bevidste omkring at begrænse mængden af tilsat salt og sukker, dog bruges disse som krydderi.
Ligeledes bliver der også bagt kager, men kun ved særlige festelige lejligheder, så som Bedsteforældredag, Sommerfest og lignede.
Til alle måltider tilbydes der vand, men derudover tilbydes der også letmælk til morgenmad og eftermiddagsmad.
Til børn under 1 år tilbydes der vand eller modermælkserstatning.
Som udgangspunkt bliver der tilbudt det samme mad til alle børn, men der kan dog være børn, der af religiøse årsager eller allergener, ikke kan spise det der serveres. I disse tilfælde vil vi tilbyde et tilsvarende alternativ. –Mariehøj vuggestue læner sig op af sundhedsstyrelsens anbefalinger og tilbyder derfor ikke vegansk kost til småbørn.
I Mariehøj bliver der tilbudt mad 5 gange om dagen;
Morgenmad kl. 6.30-7.30 Havregrød
Formiddagsmad kl. 9.00 Brød og Frugt
Frokost kl 10.50 (se nedenfor)
Eftermiddagsmad kl.14.00 Hjemmebagt brød og Frugt
Sen eftermiddagsmad kl 16.00 Brød
Det tilstræbes at børnene I løbet af en uge, får; 1 dag med suppe, 1 dag med grød, 1 dag med fisk, 1 dag med kød og 1 dag med rugbrød.
Derudover tilstræbes det at retterne og de dertilhørende ingredienser følger årstiderne.
Madplanen lægges hver uge på Family
Frugtordning
I Mariehøj medbringer alle børn, hver mandag, 5 stykker frisk frugt eller grønt, som ugen igennem anrettes og serveres for børnene til formiddags- og eftermiddagsmad.
Har i forældre frugttræer eller andre afgrøder i overflod, modtager vi meget gerne donationer til børnenes daglige forbrug, frugtgrød, smoothies mm.